Wat is het Myler bit systeem?

Myler bitten zijn ontworpen volgens een specifiek systeem, waarbij het paard centraal staat en waar de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard een comfortabele vrijheid geeft voor zijn tong en hierdoor speeksel vorming stimuleert. Bovendien biedt dit systeem de mogelijkheid om naast de keuze van een mondstuk dat correct en passend is voor het paard ook passende bitringen uit te zoeken, al naar gelang de behoefte aan controle of de discipline (ruiter of menner) waarvoor men het paard gebruikt.

Volgens de bedenkers van het Myler systeem: “De bitring is voor de rijder… het mondstuk is voor het paard.

De filosofie achter het Myler-systeem is gebaseerd op de theorie dat veel vormen van verzet bij een paard toe te schrijven zijn aan het proberen te ontkomen aan de druk op de tong. Paarden “praten” door middel van verzet! Lichte druk op de tong heeft men nodig om een paard af te richten. Maar het bit mag niet knijpen of pijn veroorzaken en zeker niet verwonden. Het allerbelangrijkste is wel dat het paard beloond wordt zodra het nageeft op de druk van het bit. De druk op het bit blijft uiterst licht zolang het paard blijft nageven en neemt toe als het paard daarmee stopt. Het Myler-systeem spreekt van een ‘comfortzone’ (geriefelijke zone). Hiermee wordt bedoeld dat het paard zijn hoofd in de juiste houding heeft waarbij het loslaat in het nekgewricht. Het paard zal zich in deze houding op zijn gemak voelen, laat de kaken ontspannen los en wordt niet belemmerd in het kauwen en speekselvorming.

Eén van de communicatiemiddelen/hulpmiddelen om paard te rijden is een bit. Een bit is een verlengstuk van de ruiterhand om voorzichtig zeggenschap over het paard te hebben tijdens zijn werk of het een buitenritje is of een Grand Prix oefening. Het bit kan je paard niet africhten. Een mooie africhting heeft tijd nodig, geduld en herhaling. En je heb de juiste hulpmiddelen nodig om te vertellen wat je van je paard wilt. Handen, benen, zit, stem en een goed harnachement. Met dit alles kan je communiceren en scholen. HET BIT IS SLECHTS EEN HULPMIDDEL IN DE AFRICHTING.

Eigenschappen Myler bit

1. Tongvrijheid: laat toe dat het paard ongehinderd kan slikken en zet het paard aan te ontspannen. Veel traditionele bitten liggen plat op de tong wat het slikken beperkt en vaak tot verzet leidt.
2. RVS bitringen en mondstuk met inlegs van diverse metalen. Dit bevordert speekselvorming in de wang maar smaakloos op de tong.
3. Diverse naar voren gebogen mondstukken met tongvrijheid. Beperkte druk, leert het paard te ontspannen aan de teugel en in zijn ‘comfort zone’ te blijven. Met teugeldruk drukt het mondstuk op de lagen en de tong. Wanneer het paard aan de teugel loopt is er geen druk en zo leert het paard in deze drukvrije positie te blijven.
4. Sleuven op de bitring (optioneel en niet toegestaan bij de KNHS dressuur): geeft onmiddellijk resultaat. De meeste traditionele bitten bieden enkel achterwaartse druk, met deze sleuven heb je ook neerwaartse druk. Wat resulteert in directe reactie. 
5. Eénzijdige onafhankelijk zijdelings bewegen: het is mogelijk slechts 1 zijde van het mondstuk te bewegen door het unieke gepatenteerde naafbusdraaisysteem wat veel duidelijker is voor het paard. “Rechts is rechts en links is links”. Dit is niet mogelijk met traditionele bitten en kan leiden tot misverstanden en verzet.

Myler Bitten, het geheim zit in het systeem

Verzet uw paard zich op zijn huidige bit? Een paard in verzet kan nooit ontspannen aan de teugel lopen. Herkent u één van de volgende punten van verzet?

♦ achter de teugel/bit lopen
♦ tegen de hand komen
♦ neus naar voren steken
♦ door de hand heen lopen
♦ over de schouder wegvallen
♦ op de voorhand komen
♦ een overactieve mond hebben

Als je één van de hierboven genoemde tekenen van verzet ziet, is uw paard niet ontspannen en komen uw hulpen niet zo effectief door als u zou willen. Myler bitten zijn ontworpen als een vriendelijk zacht gebruikerssysteem om het juiste bit bij uw paard te zoeken. Immers iedere combinatie van paard en ruiter, of paard en menner, heeft zijn eigen speciale vereisten en vraagt daardoor om het juiste bit. Om het juiste bit bij uw paard uit te zoeken is het van wezenlijk belang om rekening te houden met een aantal factoren o.a.  de mond van het paard, bouw van het paard, de africhtingsfase, leeftijd, ras van uw paard en de sportdiscipline. 

Verschillende levels.


In dit Level (MB 02 en MB13) is het paard jong, zadelmak of licht afgericht. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid. Het paard begint al met nageven. De ruiter moet een prettig bit gebruiken zodat het paard al snel de gegeven aanwijzingen kan begrijpen. Juist in dit eerste stadium is een bit nog belangrijker dan in een latere periode van africhting. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen. De tong is een stevige spier die ook prima signalen kan opvangen en lichte druk kan verdragen. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan de ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot. De mondstukken bij Level 1 geven gelijke druk op lagen en tong. 


In dit Level (MB 04 en MB 14) is de basis africhting bevestigd van het paard. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht teugelcontact. De mondstukken van Level 2 zijn bedoeld voor paarden die op eigen benen lopen, zonder dat ze steeds de hand van de ruiter zoeken om op te leunen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij de arbeid kan houden en de hulpen laat doorkomen. Het mondstuk geeft minder druk op de tong ( lichte/ brede tongboog). Het stimuleert een paard om te slikken en dit geeft weer ontspanning in nek en kaak.


Dit mondstuk (MB05, MB 33, MB 34) heeft een grote/brede tongboog en is daardoor niet geschikt voor elk type mond. Het werkt meer in op de mondhoeken en lagen van het paard en gebruikt weinig  druk op de tong. Dit werkt fijn voor paarden die in verzet komen zodra er druk op de tong komt. Zoals de tong over het bit/ tong ernaast/ tong eruit/ gevoelige tong, dikke/vlezige tong. enz. Maar ook geschikt voor paarden en ruiters die al verder zijn in de africhting. Door middel van dit mondstuk kan er met weinig druk en een zachte hand van de ruiter, zeer gecontroleerd en precies een hulp aan het paard worden gegeven. Door de hoge tongpoort niet geschikt voor paarden met een hangend rooster/laag gehemelte.