MYLER BITS
Ron, Bob en Dale Myler zijn het geweest die in 1998 het unieke bitten systeem van de Myler bitten op de Amerikaanse markt hebben gebracht. The Oregon Trail Tack Store is voor deze lancering op de Denver beurs met de Myler broers in zee gegaan om vanaf dat moment na blijkt, deze succesvolle bitten te gaan verkopen.

De Mylerbroers geven blijk van een filosofie achter elk van hun bitten. Het bit is een communicatie middel. Om doelmatig met je paard te kunnen communiceren moet je paard ontspannen zijn. Als je paard zich verzet, kan hij niet juist op je hulpen reageren. Hij heeft dan een ander bit nodig waarop hij wel kan ontspannen.

Myler bitten zijn door de broers ontworpen volgens een heel specifiek systeem, waarvan de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard een comfortabele vrijheid tot slikken geeft en uitnodigt tot nageven. Door deze vormgeving verdelen de Mylerbitten de druk meer gelijkmatiger over de tong dan traditionele enkel gebroken mondstukken.

Door de onafhankelijke zijdelingse draaibaarheid van het mondstuk wordt de ruiter in staat gesteld om eenzijdig met dit bit in te werken. Slechts een zijde van het bit is te bedienen waardoor de hulp 100% op deze kant doorgegeven wordt zonder het bit scheef weg in de mond te draaien. Hierdoor wordt de ruiter in staat gesteld hulpen te verfijnen en voorkomt dat het paard over de schouder wegvalt. Mede daardoor is het paard beter in balans te houden, in te buigen en te verzamelen.

Paarden praten door verzet te tonen. Tekenen van verzet zijn:

• De mond open sperren/ de tong over het bit gooien/ achter het bit lopen/ de neus naar voren steken/ door de hand heen lopen en niet willen terugkomen in tempo/ over de schouder wegvallen/ een overactieve mond hebben.

Als je een van de hierboven genoemde tekenen van verzet ziet, is je paard niet ontspannen en komen je hulpen niet zo effectief door als je zou willen. Als een paard zich verzet ga dan over op een zachter bit. Zachter zal je je afvragen? Waarschijnlijk heb je de neiging een strenger en sterker bit te gebruiken. Myler bitten zijn ontworpen als een vriendelijk gebruikerssysteem. Het geheim zit ‘m in het systeem voor een doelmatige comminicatie tussen paard en ruiter.
(Bovenstaande tekenen van verzet kunnen ook veroorzaakt worden door problemen in de mond. Laat daarom de paardenmond met regelmaat door een specialist controleren.)

Alle Myler mondstukken hebben een doorsnee in dikte van 12 millimeter. Dit is niet zonder reden. Als je weet dat een paard ongeacht het ras, ruimte heeft tussen de kaken van 12 tot 14 millimeter, dan past een myler bit mooi in de paardenmond. Mondstukken dikker dan 14 millimeter, zorgen ervoor dat het paard de mond niet meer goed kan sluiten. Hoe dikker het bit, hoe minder comfortabel dit voor het paard is.

De western bitten komen standaard in 12.5 centimeter lengte. De mondstukken zijn gemaakt van sweet iron (zoet staal). Zodra de mondstukken in aanraking met speeksel komen gaan deze lichtelijk oxideren en geven een zoetige smaak af. Tevens zijn de mondstukken voorzien van koperen inleg wat de speekselproductie bevorderd. De ringen, scharen en scharnierende delen zijn wel van roestvrijstaal zodat deze soepel blijven en een lange levensduur garanderen.

De engelse bitten komen in 3 maatvoeringen. 11.5, 12.5 en 13.5 centimeter. De mondstukken zijn van roestvrij staal met een koperen inleg.

Level 1 = grotendeels drukverdeling op de tong.

• Paard is net in training of weinig training tot nu toe
• In leerfase met de gangen en gehoorzaamheid
• Begin van ontspannen hoofdpositie

Level 2 = drukverdeling op de tong en wat meer druk op de lagen.

• Basis training is voltooid
• Ontspannen hoofdpositie en correcte hoofdhouding zonder teugeldruk
• Maakt vorderingen in de diverse oefeningen zoals inbuigen, verzameling, zijwaartse gangen en galopwissels

Level 3 = biedt de meeste tongvrijheid en grotendeels druk op de lagen.

• Voor het gevorderde en of wedstrijdklare paard
• Gehoorzaam aan alle comando’s en ontspannen hoofdpositie
• Verfijning van hulpen met zo weinig mogelijk teugeldruk en zachte handen.

Note: hoe zacht of hard het bit inwerkt wordt bepaald door de handen die het bit bedienen.

Mail of bel om de gratis Myler brochure toegestuurd te krijgen. 
Myler boekje 'A whole bit better' 12,50 euro + verzendkosten.
Bel voor advies over het juiste bit naar de winkel.
De western bitten lijn, biedt in de shank bitten een uitgebreidere collectie als in de webwinkel te bestellen is. Het complete Myler assortiment vindt u bij The Oregon Trail Tack Store in de winkel! Is telefonisch altijd te bestellen!

Download hier ned. Myler
onderzoek 2007